Страници

петък, 23 юни 2017 г.

Хлебчета с прясно мляко


     Аз хлябове не обичам да правя,освен такива които стават бързо и лесно.Казвам си,че не обичам да меся и ако това е необходимо използвам хлебопекарната тя да свърши тежката работа.Тези хлебчета ги видях случайно в страничката на Бон Апети и използвах донякаде тяхната рецепта за хлебчета с мляко.
    Половината от хлебчетата,които ви описвам направих с маслини.Да знаете,че може да се прибавят и стават разкошни.



Какво е необходимо:

брашно - 500 грама  /имайте още под ръка/
пакетче суха мая (7 грама)
леко топло прясно мляко - 300 ml
1 яйце
2 супени лъжици олио
1 равна супена лъжица захар
1 чаена лъжица сол
ако искате да сложите маслини - около 100грама хубави натурални маслини



  • В млякото добавяме маята, олиото,захарта.
  • В половината брашно правим кладенче и изсипваме млечната смес заедно с едно разбито яйце, добавяме и солта и разбъркваме.
  • Прибавяме останалата част от брашното и замесваме меко тесто.Може да лепне малко,но не добавяйте повече.Не го натоварвайте с излишно брашно, но и все пак трябва да получите тесто, затова винаги имайте още под ръка.
  • Оставям да втаса в топла на 50 градуса фурна около половин час да си удвои обема.
  • Разделяме тестото на шест части и правим хлебчета.
* Първоначално не слагах яйце в тестото и пак се получаваха, но с едно яйце някак станаха с една идея по-добре.С което искам да Ви кажа, че ако не ви се слага яйце, пак ще получите меки и вкусни хлебчета.
* В три от хлебчетата сложих нарязани и набрашнени маслини.
  • Нареждаме в тава и поръсвам с брашно.
  • Оставям да втасва още половин час,но вече извън фурната.
  • По време на този половин час в зависимост колко бързо ви се нагрява фурната я пуснете на 250 градуса с включен вентилатор.
  • Поръсваме с брашно и правим резки на хлебчетата с много остър нож и слагаме във фурната.
  • Печем 2 минути на силните 250 градуса,а после намаляваме на 200 градуса
  • С моята фурна бяха готови след 20 минути.
  • Готовите покриваме с кърпа да се отпуснат.




Още рецепти по темата:







Ако рецептите,които споделям и историите,които разказвам ви допадат,заповядайте и във Фейсбук страничката на блога:

Няма коментари:

Публикуване на коментар