Страници

четвъртък, 7 януари 2016 г.

Хайвер,ама не съвсем

 
   
    Може да се нарече постен или фалшив хайвер,може да го наречете разядка и т.нат.
    Рецептата му е запазена марка на майка ми.Спомням си,че когато ходеше на различни събирания,дали работни или семейни,всички очакваха от нея да се включи в почерпката точно с този хайвер.
    Всичко,което описвам е под нейните наставления за да не пропусна някоя важна подробност.Защото приготвянето му си има някои тънкости,без които не се получава както трябва.

Какво е необходимо:
  • грис (пшеничен) - 1 кафена чашка
  • сол - 1 щипка
  • глава лук, от която настъргвате на много ситно 1 чаена лъжичка,не повече
  • сока на половин лимон
  • майонеза - 3 супени лъжици
  • Имайте предвид,че гриса доста увеличава обема си,затова не бързайте да слагате големи количества,освен ако не искате такива.
  • Съотношението грис вода е 1:3 т.е. на една чаша грис трябват три чаши вода.
  • В съд загряваме водата (не трябва да кипва),в нашия случай според рецептата 3 кафени чашки .
  • Добавяме гриса заедно с щипка сол.
  • Започваме да бъркаме задължително с дървена лъжица до получаването на каша.Не трябва да е прекалено гъста.Махнете от огъня веднага щом гриса поеме водата.
  • Оставяме за изстине много добре.
  • Към студения грис добавяме майонезата,настъргания лук и хубаво разбъркваме.Лукът е задължителен,но трябва да се внимава да не се прекали с количеството,защото може да загорчи.
  • Накрая добавяме сока на половин лимон и отново разбъркваме.
  • Не че е задължително,но през всичките години откакто мажа филии с този хайвер,идеалния начин да се консумира е върху препечена филийка в добавка с маслинки.


Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар